^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Прогноз фітосанітарного стану основних с/г рослин у господарствах Тернопільської області в квітні 2014 року

03 квітня 2014, 12:12

Прогноз фітосанітарного стану основних с/г рослин у господарствах Тернопільської області в квітні 2014 року

Відповідно до перебігу гідротермічних умов квітня відбуватиметься розвиток шкідливих комах, які за попередніми даними перезимували переважно добре. При наростанні стійкого тепла та прогріванні ґрунту активність комах збільшуватиметься,  а разом з тим проявлятиметься їх шкідливість.

У квітні за сприятливих погодних умов відбуватиметься перезараження збудників хвороб, які в подальшому створюватимуть загрозу сільськогосподарським культурам, через порушення технології вирощування та невиконання захисних міроприємств.

БАГАТОЇДНІ ШКІДНИКИ

Мишоподібні гризуни. Перезимівля мишоподібних гризунів на більшій території області  була доброю.

Фітосанітарним моніторингом  виявлено, що чисельність мишоподібних гризунів на посівах озимої пшениці та озимого ріпаку становить в середньому 1,8-2,4 жилих колоній/га (3,0-5,0 жилих нори/колонію), а на багаторічних травах – 4,0-5,0 жилих колоній/га (5,0-6,0 жилих нори/колонію).

За сприятливих агрокліматичних умов (тепла без значних опадів та різких перепадів температур погода), прогнозується інтенсивне розмноження та зростання чисельності мишоподібних гризунів на посівах озимих культур і багаторічних трав.

Ґрунтові шкідники.  За прогрівання ґрунту на глибині зимівлі до 10-12оС активізуються та перемістяться у верхні шари (5-6 см) гусениці підгризаючих совок та личинки хрущів, хлібних жуків, чорнишів і коваликів.

Умови перезимівлі для даних шкідників були сприятливими, тому  ймовірне збереження достатньої чисельності зимуючих стадій даних комах і утворення вогнищ підвищеної їх шкідливості у посівах с/г культур.

ЗЕРНОВІ КОЛОСОВІ КУЛЬТУРИ

  Хлібна жужелиця (турун). Впродовж місяця очікується осередкове живлення личинок шкідника, які харчуватимуться в посівах, розміщених після стерньових попередників.  Помірно тепла погода на фоні достатньої вологозабезпеченості ґрунту, сприятиме зростанню шкідливості туруна.

В кінці місяця очікується вихід з місць зимівлі хлібних клопів, які в подальшому перелітатимуть на озимину.

Триватиме живлення личинок злакових мух в посівах зернових культур.

Злакові попелиці продовжуватимуть відроджуватися з зимуючих яєць за середньодобової температури +6 +8оС, а пізніше розпочнеться їх розмноження.

Цикадки за теплої посушливої погоди квітня заселятимуть посіви озимих культур, живитимуться соком рослин і переноситимуть вірусні хвороби.

За середньодобової температури повітря +9 +10оС озимі зернові культури заселятимуть хлібні п’явиці та хлібні блішки, від яких в першу чергу потерпатимуть молоді ослаблені рослини.

Фітосанітарним моніторингом посівів озимих зернових культур встановлено, що рослини озимої пшениці уражені збудниками борошнистої  роси (28,5% площ, 2,0% рослин) та септоріозу (24,0% площ, 2,8% рослин).

За підвищеної вологості повітря та встановленні температури +12оС прогнозується перезараження рослин зимуючими збудниками даних хвороб.

Також, у посівах озимих зернових культур очікується розвиток гельмінтоспоріозу, ринхоспоріозу, бурої  листкової іржі, кореневих гнилей.

ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИ

В залежності від погодних умов, в квітні розпочнеться вихід жуків сірого бурякового довгоносика. При підвищенні температури повітря до +17 +27оС, а на поверхні ґрунту до +25 +30оС довгоносики масово розселятимуться з місць зимівлі. Значної щільності та шкідливості даного фітофага не очікується.

Вищевказані умови сприятимуть розселенню з місць зимівлі бурякової крихітки, щитоносок, активній міграції дротяників, несправжніх дротяників.

На сходах буряків за умов теплої і сонячної погоди очікується розвиток та шкідливість бурякових  блішок.

Тепла погода квітня сприятиме відродженню бурякової листкової попелиці на рослинах-господарях (калина, жасмин).

За надмірної вологості та понижених температур повітря в посівах озимого ріпаку, що ослаблені та зріджені після перезимівлі, поширюватимуться пероноспороз, фомоз, альтернаріоз.

За теплої сухої погоди хрестоцвіті блішки заселятимуть та активно пошкоджуватимуть відростаючі рослини озимого ріпаку. Також, на рослинах озимого ріпаку шкодитимуть стеблові прихованохоботника, ріпаковий квіткоїд, інші комахи.

БАГАТОРІЧНІ ТРАВИ

В квітні на відростаючих багаторічних травах за середньодобової температури повітря +7 +12оС шкодитимуть різноманітні довгоносики (бульбочкові, апіон), клопи та гусениці підгризаючих совок.

ПЛОДОВІ НАСАДЖЕННЯ

Погодні умови впродовж зимового періоду були досить сприятливими для перезимівлі значної частини шкідників саду, які за оптимальних умов вегетаційного періоду відновлять чисельність та шкідливість популяції.

За середньодобової температури повітря понад +6оС у період набубнявіння бруньок спостерігатиметься вихід з місць зимівлі садових довгоносиків (яблуневий квіткоїд, сірий бруньковий довгоносик ін.), а за температури +10 +14оС очікується масове розселення жуків.

За температури повітря +12оС на початку розпускання бруньок, залишатимуть гнізда і живитимуться бруньками, гусениці золотогуза.

Гусениці непарного шовкопряда відроджуватимуться після розпускання бруньок за середньодобової температури понад +6оС, а кільчастого – через 3-7 днів після переходу середньодобової температури через +11оС, насамперед у незахищених приватних і лісопаркових насадженнях.

Початок відродження гусениць розанової листокрутки очікується за суми ефективних температур 50оС, а масовий вихід відбуватиметься, коли сума ефективних температур досягне 70оС.

У фазі відокремлення бутонів розпочнеться виліт яблуневого пильщика, заляльковуванню якого сприятиме прогрівання ґрунту до +12оС на глибині 10см.

За середньодобової температури повітря  понад +7 +8оС активно відроджуватимуться личинки яблуневої листоблішки.

В період набубнявіння і розпускання бруньок із зимуючих яєць виплоджуватимуться личинки яблуневої попелиці.

Відродження личинок червоного і бурого плодових кліщів відбуватиметься під час відокремлення бутонів за переходу середньодобової температури через +7+8оС.

Розвиток личинок каліфорнійської щитівки розпочнеться в період набубнявіння квіткових бруньок на яблуні за середньодобової температури повітря +7+8оС.

Для розвитку клястероспоріозу кісточкових під дією атмосферних опадів, достатніми будуть відносно низькі (+4 +5оС) температури повітря (оптимум 19-26оС).

Ймовірному масовому поширенню кучерявості листків персика сприятиме прохолодна дощова погода, наявність туманів і рос.

За умов чергування зволоженості і підсихання листків та температури понад +7оС (оптимум 18-20оС) слід очікувати значний розвиток  парші яблуні.

За температури повітря +18 +25оС і значного насичення повітря вологою, ймовірний масовий розвиток борошнистої роси  в молодих і плодоносних, неосвітлених, слабо провітрюваних садах і розсадниках.

Моніліоз (моніліальний опік) кісточкових швидко поширюватиметься за високої вологості (понад 70%) і помірної температури  повітря (+12 +16оС).

повернутись назад